SZÓLJ HOZZÁ! LEGYEN VÉLEMÉNYED! VAGY CSAK ÚGY ÍRD LE A GONDOLATAIDAT!
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2012-04-16
Huszárkonyha
* * * * *
HUSZÁRKONYHA: Fülöp Tibor Zoltán új Könyve. A 82. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fülöp Tibor Zoltán új Könyve-remélhetőleg egy sorozat első köteteként - amely mintegy 70 „huszárkonyhás” receptet, és megközelítőleg ugyanannyi hagyományőrzőt, hagyományőrző és katonai hagyományőrző szervezetet valamint rendezvényt mutat be olvasóinak, a teljesség igénye nélkül.
A könyv egyik célja a hagyományőrzésből kinövő új sütő-főző műfaj, a Huszárkonyha és létrejövő alkotásainak népszerűsítése. Másik legalább annyira fontos cél a ma élő és tevékenykedő hagyományőrzők és katonai hagyományőrzők minél szélesebb körben való megismertetése, s egyben egyfajta kordokumentum létrehozása, a jövő és az utódok számára. Mert nem lenne jó, ha az a sok-sok értékes ember, aki ma a magyar hagyományőrzés mezején vívja tiszteletre méltó harcát, munkássága végeztével a feledés ingoványába merülne! Jobb az, ha e könyv által is képet kaphatnak és emlékezhetnek majd rájuk a gyerekek, az unokák, a dédunokák, az ükunokák, és nem utolsó sorban a nemzet. Jobb az, ha ilyen formán is üzenhetünk az utókornak. Az viszont már legyen leszármazottaink dolga, hogy hogyan merítenek belőle hitet és erőt!
Somogyi Győző
A könyv ismertetői:
- Keményfedeles, védőborítós vágott A/4-es méret, 324oldal, megközelítőleg 500
fényképpel illusztrált, tartalmilag a hagyományőrzésen túlmutató,
történelmi időkbe gyakorta visszatekintő, néha komoly, máskor izgalmas,
kalandos történetekkel tarkított jó hangulatú olvasmány,
amely ajándéknak sem utolsó a kivételes napok, ünnepek alkalmával.
- Bolti ár: 4 800 Ft.
- Szerzőtől vásárolva: 3 900 Ft + postaköltség
Fülöp Tibor Zoltán tel.: 70 600 3561; Villanylevélcím: fuloptiborz@gmail.com
* * * * *
A Magyar Hagyományőr Világszövetség
2004. októberében HUSZÁRKONYHA elnevezéssel
főző-sütő verseny-sorozatot indított útjára.
A verseny eredeti célja a hazai gasztronómia népszerűsítése volt, tájjellegű ételek felkutatásával és új ételek megalkotásával. Az egyes főző és sütőversenyek hagyományőrző rendezvényekhez kötődtek, és kötődnek azóta is - ezeket mutatja be a TV Paprikán futó új sorozat. És, hogy milyen a huszár és a huszárkonyha? Fülöp Tibor Zoltán, a műsor házigazdája, és a MHVSZ ügyvezetője szerint olyan, aki - többek között "kedveli az életet, a jó bort és az éneket. Imádja az ellent ütni-győzni, de szeret jókat sütni-főzni. Ízleteset, leveseset - jól sütöttet, fűszereset. Szalonnásat, paprikásat - magyarosat - pálinkásan. Pálinkásan vagy borosan, mindegy az, csak okosan. Mert a huszár, ha főz, az nagy tudomány, messze földön híres néphagyomány. A huszár tehát, mint látjuk, forgat fakanalat - nem csak kardot - mert ő a konyhában is megvívja a harcot. Úgy a konyhában, mint a szabadtüzek torkában, s úgy a rostélynál, mint a nyársnál s a kondérnál. A bográcsnál és a kemencénél vagy a szemrevaló menyecskéknél. Hát ilyen is a huszár - na nem mindig - csak ha muszáj!"
* * * * *
A Huszárkonyha főzőverseny az „új magyar ételek, új magyar elnevezéssel szellemben”, hagyományőrző vagy egyenruhás megjelenésben, hagyományőrző külsőségek között, saját főző felszereléssel és saját alapanyag felhasználásával zajlik, egytálételek kiírásban. Leveses és nem leveses egytálételek. A Huszárkonyha főzőversenyen résztvevő 2-5 fős csapatoknak legalább 15 főre szükséges főzni vagy sütni. Minden résztvevő oklevelet kap és a legeredetibb receptek bekerülnek a Demokrata Huszárkonyha rovatába.
* * * * *
Huszárkonyha
A Magyar Hagyományőrző Szövetség történelmi ihletű ételek készítésének bemutatóját hirdeti meg a Honfoglalástól-napjainkig. A verseny célja, a magyar gasztronómia tovább népszerűsítése és gazdagítása, a tájjellegű ételek felkutatása, új ételek megalkotása s ez által az alkotókedv, a hagyományokból táplálkozó kultúraépítés ösztönzése, valamint a hagyományőrző rendezvények színesítése és vonzóbbá tétele. A versenysorozat bográcsos, sütő (kemencés, rostos, nyársas, serpenyős) leveses egytálétel, disznótor, történelmi ételek, tésztafélék, savanyúság és édesség kategóriákban rendeztetik meg.A sor nincs lezárva. Új ötleteket is várnak a szervezők.