Magyar Hagyományőr Világszövetség

Magyar Hagyományőr Világszövetség honlapja mhvsz.gportal.hu

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
AZ*MHVSZ-RŐL
 
RENDEZVÉNYEK
 
GALÉRIA
 
HÍREK*PROGRAMOK
 

 
HUSZÁRKONYHA
 
PIACTÉR
 
MAGYAR TV
 
LINKAJÁNLÓ
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
G-MAIL BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
TÁRSALGÓ
SZÓLJ HOZZÁ! LEGYEN VÉLEMÉNYED! VAGY CSAK ÚGY ÍRD LE A GONDOLATAIDAT!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2012-04-16
 

Szolnoki Gulyásfesztivál

 *   *   *   *   *

A gulyás az Alföld egyik legjellegzetesebb eledele. Mikszáth Kálmán írta több, mint 110 évvel ezelőtt: „Nem szabad tehát a magyar konyhát pusztulni hagyni!” Mai felgyorsult világunkban, ahol egyre inkább terjed az uniformizálódás, fokozottan szükség van önmagát, önmaga kultúráját vállaló és megőrző Magyarországra. Egy nép kultúrájának szerves része a gasztronómia. Táplálkozás-kultúránkat megőrizve tudunk egyediek és gazdag hagyományokkal rendelkező nemzet lenni az Európai Unióban 

  *   *   *   *   *

Szolnoki Gulyásfesztivál

A fesztiválunk egyértelműen biztos tagja lett a magyar szabadtéri gasztronómiai fesztiválok minőségi táborának. Az érdeklődés iránta átlépte az országhatárokat. Baráti, üzleti, idegenforgalmi kapcsolatokban egyre több külföldi lett résztvevője a fesztiválnak.2001. március 23-án hagyta jóvá a JNSZ Megyei Bíróság a Szolnoki Gulyásfesztivál Egyesület megalakulását. Az Egyesületet a Szolnoki Gulyásfesztivál ötletadója, szervezője Csányi Sándor és Királyházi Andor hívták életre. 2007. áprilisban átalakulással létrejött a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület, amely gasztro-turisztikai innovációs célokat fogalmazott meg. 
Kiemelt célja: 
1. A gulyás étel, a magyar étkezési kultúra egyik hagyományos ételének gondozása. A Szolnoki Gulyásfesztiválhoz kapcsolódó tájjellegű gasztronómiai hagyományok, események képviselete és továbbfejlesztése. 
2. Szolnok és kistérsége, a régió fejlődésében meghatározó tényezők közül a történelmi, néprajzi, kultúrhistóriai, idegenforgalmat fejlesztő hagyományok feltárása, ápolása és a jövő számára való megőrzése.
3. Felmérve a jövő kihívásait és elvárásait bel- és külföldön mind nagyobb figyelmet fordítunk az eurokonform megoldások átvételére, a terület-és térségfejlesztés, az innováció adaptálására a hagyományőrzés, a gasztro-turisztikai feladatok megoldásában.Magyar Hagyományőr Világszövetség – katona és huszár hagyományok hazai és nemzetközi szervezete. Az egyesületet 2006. februárban vették fel, elismerve a Szolnoki Gulyásfesztivállal eddig elért országos és nemzetközi hagyományőrző tevékenységet.

 *   *   *   *   *

 

 *   *   *   *   *

 

 *   *   *   *   *

Első ismert irodalmi előfordulása Mátyus István Diatetica című művében volt „Gujás-hús” alakban 1787-ben. Érdekessége, hogy az Erdélyben élő Mátyusnak az alföldi pásztorok hagyományos ételéről közvetlen tapasztalata nem volt, de a szövegkörnyezetből kitűnik, hogy a gulyás akkor már egy közismert ételelnevezés volt, és készítési módját is ismerték. A következő években is gyakran feltűnik különböző szerzők írásaiban, mint olyan étel neve, amelyhez külön magyarázat nem szükséges.peleskei nótáriusa 1790-ben hortobágyi utazása alatt ismerte meg a gulyáshúst, amelyet egy gulyás készített számára. Innen származik a gulyás készítésének első, igen szemléletes leírása. Érdekessége, hogy Gvadányi nem említi az étel nevét, valamint az hozzávalók között nem szerepel a paprika, amelyet a költő versének más helyén viszont megemlít törökbors néven. Az ételnév elmaradásának oka lehetett az is, hogy a pásztorok ételüket mindössze csak „hús” néven említették: húst főznek. Általában a gulyás elnevezést az irodalmi köznyelvben használták, a nép nyelvén a paprikás ételeket pörkölt vagy paprikás névvel illették. A gulyás (pörkölt, paprikás) a paraszti konyhában is hamar feltűnt, erről már 1792-ből van írott adat. A paprikás húst 1786-ben említi először a szegedi piarista rendház rektora számadáskönyvében. Valószínűsíthető, hogy a munkásoknak készítették. Veszelszki Antal orvos, botanikus a törött fűszerpaprikát egyértelműen a köznép fűszerének tartja, s megemlíti, hogy „A' Magyarok, a' Rátzok gulyás – húsban igen szeretik.”A gulyás igen hamar, már 1793-ban megjelent, mint katonaétel. A rajnai fronton egy magyar egység táborozott, amikor augusztus „21-dikben, mikor éppen egy kis gulyás húst főznénk, akkor ütött ránk az ellenség”, azaz a franciák. A tisztek is valószínűleg megismerkedtek vele.

 *   *   *   *   *

A gulyás másik útja

A gulyás másik útja az előkelő rétegek felé az utasok számára a vendégfogadókban felszolgált vagy vadászatokon fogyasztott ételként vezetett. Szirmay Antal 1804-ben a régebbi eredetű borsos gulyáshúst már mint a nemesi középrétegek hagyományos ételét említi, míg az újabb, paprikával készült változatot egyértelműen a paraszti ételek közé sorolja.A gulyás mint nemzeti ételBármilyen különösnek tűnik, de a gulyás (pörkölt, paprikás) nemzeti étellé válása szoros összefüggésben állt II. József reformtörekvéseivel. Az uralkodó politikájával erősen veszélyeztette Magyarország jogi különállását, mivel azt Ausztriával és Csehországgal egy egységes birodalomba kívánta olvasztani. A kiváltságait féltő nemesség a magyar nyelv védelme és a magyar ruha újbóli divatba hozása mellett egy egyszerű alföldi pásztorételben vélte megtalálni azt az ételt, amely a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. Kiválasztódásának több oka is volt. Sajátos megjelenése (a paprika szép, egyéni színt adott neki), valamelyes ismertsége, amit az utazók, katonák révén ért el, sokat nyomott a latban, de az elsődleges ok egészen más volt. A gulyást színmagyar ételnek tartották, hiszen az Alföldnek olyan részéből származott (a Nagykunság, a Hortobágy és peremvidékei), amelyet a legkevésbé ért el a Dunántúlon igen jellemző „elnémetesedés”. Ilyen ételt a magyar nemesség asztalán nemigen lehetett volna találni, ezért esett egy pásztorételre a választás.Az sem zavarta a szimbólumalkotókat, hogy a paprikás hús, a paprikás ételek nemigen voltak hagyományosnak nevezhetőek, hiszen a paprika használata nem tekintett vissza hosszú múltra. A céltudatos hagyományalkotás (a kitalált tradíció) gyors sikerét jelzi, hogy szászországi utazó már 1794-ben úgy említi a papikás ételt, mint magyar nemzeti eledelt: „ein ungarisches National-Gerichte von Fleisch mit türkischen Pfeffer” (egy húsból törökborssal (paprikával) készült magyar nemzeti étel). Mivel írásában ízletessége mellett dicsérte egészségre kedvező hatását, könnyűségét, valószínűleg gulyásról lehetett szó, amely a három étel közül a legkevésbé zsíros, „legkönnyebb”.Ekkortól a gulyás karrierje gyorsan ívelt fel. Az 1800-as években a gulyás szó bekerült a szótárakba, az 1810-es években receptje megjelent a szakácskönyvekben, az 1820-as években feltűnt a vidéki városi vendéglők étlapján. Az 1830-as években tudományos értekezésben sorolják a magyar nemzeti jellegzetességek közé, s az 1840-es években a „pörkölt hús” megjelent a pesti belvárosi vendéglők kínálatában. S végül a paprikás ételek biztos helyet vívtak ki maguknak a polgári konyhában. Ezt jelzi, hogy egy 1810-es feljegyzés szerint Pesten a gulyásos húst galuskával körítve fogyasztották. 1830-ban született Hitel című művének előszavából következtethető, hogy a paprika mint fűszer használata már megjelent a főnemesi konyhákban is: „… mint sokan azt tartják igazán mesterszakácsnak, ki mindent rendkívül paprikáz, s csak azt ugyancsak magyar embernek, ki azt szereti is.”Nemzeti étel státusza ellenére a gulyás nem volt igazán magas rangú étel a köznemesi, főnemesi és polgári asztalokon. Kimondottan férfiételként tartották számon, ami nem elég előkelő ahhoz, hogy hölgyvendégek elé is oda lehessen tálalni. Viszont a parasztok között az 1830-as évekre mindennapos pásztorételből lakodalmi fogássá nőtte ki magát, érdekes módon először az országnak azokban a részeiben, ahol a gulyás (pörkölt, paprikás) nem volt „őshonos”. Az ormánsági lakodalmakban már 1827-ben szolgáltak fel gullyásos húst, s a Tolna megyei német falvakban is az 1840-es években.

 *   *   *   *   *

ünnepi étek a gulyás

Ezeken a területeken kimondottan ünnepi éteknek számított. Ez a folyamat a fő elterjedési területén, az Alföldön, ahol a gulyást, a pörköltöt és a paprikást pásztorételként ismerték, lassabban ment végbe, csak a 19. század közepe körül kezdődött, s egyes részein (pl. Debrecen környékén) egészen a 20. század elejéig tartott. Igazán csak a pörkölt/paprikás emelkedett az ünnepi ételek rangjára. Viszont a hétköznapi paraszti étkezések rendjébe igen hamar beépült, hiszen egykorú leírás szerint a szárnyasból készült tyúkpaprikás már 1846-ban hétközi ételnek számított.A paprikás ételek elterjedése az ország területén nem volt egységes. Míg az Alföldön igen gyakran készítették őket hétköz- és ünnepnapokon is, addig a Dunántúlon csak az Alföldhöz közel eső területeken voltak igen korán ismert és fogyasztott ételek. Belső- és Dél-Somogyban, valamint Észak-Magyarországon csak az 1920-as években jelentek meg, s először csak ünnepi alkalmakra készítették a pörköltöt és a paprikást. Borsodban egészen az 1950-es évekig nem szerepelt a lakodalmi menüsorban egyik ételtípus sem. Az Alföldön kívüli területeken még az 1960-as években sem tartozott a leggyakoribb ételek közé. Viszont az Osztrák–Magyar Monarchia területén Bécsből indulva elterjedt mind német, mind cseh anyanyelvű területeken is. Csehország egyes részein az ünnepi étkezések egyik szereplője volt a gulyás.

 *   *   *   *   *

 

 Üdvözöllek Látogató! 

 

Napi idézet... 

Ma Rudolf névnapja van.  

 

Magdorka Design

FÉNYKÉP * FOTÓ 

  FOTÓGRAFIKA

GRAFIKA

Rendezvényfotó

Portré    

Tárgyfotó 

 Természetfotó 

06 70 340-3321

magdorkadesign@gmail.com

Facebook: Magdorka Design

* * *

Logó, fejléc grafika:

www.gafitpublic.hu

Köszönet Nagy Bélának és a Grafit Public Design Stúdiónak a sok szép fotóért és grafikáért!

 

 

MHVSZ A Facebook-on:

* Magyar Hagyományőr Világszövetség csoport:

www.facebook.com/groups/154314171277035

Szerkesztő: Kassovitz László

* Katonai és Népi Hagyományőrző csoport:

www.facebook.com/groups/hagyomanyorzo

Szerkesztő: Szabján Viki

 

 

Weather by Freemeteo.com

*   *  *  *   *

Holdjegy számítás

A Hold lelkierőnket, tudatalattinkat, kedély és fantázia világunkat, valamint a bennünk rejtőzködő nőt mutatja. A Nap a férfi minőséget jelöli, a Hold pedig a női minőséget. Tehát a Holdjegy ugyanolyan fontossággal bír, mint a Napjegy, különösen a nőknél.
 
Kattints ide és máris megtudhatod, hogy milyen Holdjegyben születtél?
Mit álmodtál az éjjel? 
Kattints ide a jelentéséhez!

 

 
NÉPI KALENDÁRIUM
 

A MAGYAR HAGYOMÁNYŐR VILÁGSZÖVETSÉG HONLAPJA * mhvsz.gportal.hu

FOTO, GRAFIKA: Magdorka Design https://www.facebook.com/Magdorkadesign

*   *  *  *   *

EZOTERIKUS TANFOLYAMOK

CIGÁNYKÁRTYA kezdő kurzus * www.ciganykartya.eu
* * *
TAROT kezdő és haladó tanok + könyv * www.tarotakademia.hu
* * *
LENORMAND kártyavető tanfolyam + TANKÖNYV * www.lenormand.hu
* * *
SZÁMMISZTIKA TANFOLYAM * TENYÉRELEMZŐ TANFOLYAM
* * *
CASANOVA EZOTERIKUS AKADEMIA, a szerelem mágikus iskolája
PÁRKAPCSOLATI ÉS SZEXUÁL PARAPSZICHOLÓGUS KÉPZŐ * casanova.gportal.hu
Villámkurzus és mesterképzés
* * *
ANGYALI BEAVATÁSOK * www.evailona.hu * * * BACH VIRÁGTERÁPIA * www.tarotakademia.hu

TÜNDÉRKÉPZŐ EZOTERIKUS SZABADEGYETEM

 Bővebb információ *   http://www.facebook.hu/tunderkepzo

 


Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!